Senet nedir, senet nasıl doldurulur, senetin özellikleri nelerdir?

Bu yazımızda senetin tanımı, özellikleri ve bir senetin nasıl doldurulması gerektiğine ilişkin bilgiler vereceğiz.

0 491

SENET NEDİR? SENET NASIL DOLDURULUR? SENETİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Senet kelime anlamı itibariyle bir mal ve hizmetin parasal değerinin mal ve hizmet alımda ödenmeyip düzenlenmiş olan senet ile senette belirtilen vade sonunda ödenmesine imkan veren vade tarihine kadar para yerine geçen vade sonunda da ödenmesi ile hükmünü yitiren kıymetli evrakların bir türüdür.

Hukuk sistemini ele alarak kıymetli evrakların yaptırımları olduğu için ödemeler ile ilgili olan yasal kullanım seçenekleri arasında yer almaktadır. Şahısların ve Kurumların rahatça kullanabildiği bu belge, borçlu müşteri göstergesidir. Bir borç -alacak karşılığında oluşturulur ve yasal geçerliliği vardır. Kullanımı Kolay olduğundan çok fazla tercih edilir. Çek ile birbirlerine çok benzemektedirler. Fakat ikisinin kullan şekli ve geçerliliği farklı kriterlere bağlanmamıştır..

Bir borç – alacak ilişkisinin Senet’e bağlanabilmesi bir evrakın Senet niteliği taşıması belli kriterlere bağlıdır. Farklı bir anlatımla bir evrakın Senet olarak kıymetli evraka dönüşmesi ancak belli kriterleri içerip içermediğine Senet’te zorunlu olması gerekenleri ihtiva edip etmediğine göre değişir.

Çek ise; herhangi bir müşterinin talebi üzerine düzenlenip oluşturulur. Yazılan çekin ödeneği bankadaki müşteriye ait hesaba yapılır. En önemli kısmı ise senede göre ödeme olanağı daha rahattır. Sebebi ise çek işlemleri banka tarafından yapıldığı için hesaba aktarımı daha kolay gerçekleşmektedir. Senet çeke nazaran yatırımı ve ödeneği daha az olan bir farklı alandır. Durum böyle olunca senedi daha ayrıntılı incelemek gerekmektedir.

Senet nedir nasıl doldurulur senet örneği
Senet nedir nasıl doldurulur senet örneği

Senetler her hangi bir borç ilişkisinde borçlu ve alacaklı her iki tarafında karşılıklı imzaladığı belgelerdir. İlişkide bulunan iki taraftan borçlu tarafa verilen isim muhatap iken alacaklıya verilen isim ise lehtardır. Bu senedin kıymetli evraklar içinde yer alması da durumun titizliğini artırmaktadır. Yani senetler kendi içerisinde farklı özelliklere sahiptir. Eğer bu bahsedilen özelliklere dikkat edilmezse bu senet geçersiz sayılacaktır. Bu yüzdendir ki eğer senet düzenleyecekseniz ve yahut alacaklı durumda iseniz bunun hassasiyetinde olup bu özelliklere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Senet kullanmaya başlayan kişilere senet bir çok özellik sunmaktadır. Bunların en başında ve en önemlisi senedin asıl amacı olan alacaklılık gelmektedir. Yani senet kimin adı üzerine düzenlendiyse yapıldıysa o kişi diğerine alacaklı konumundadır. Ayrıca bu kişinin hakkı sadece kendi ulusu içerisinde değil uluslararası düzeyde bulunan bir haktır. Yani senet kullanmak senet üzerinden herhangi bir alış veriş yatırım yapmak sadece kendi ulusu içerisinde değil dünyaca hakkı olan bir durumdadır. Senede göz attığımızda görüyoruz ki karşılıklı bir borç ikilisi oluşmaktadır. Bunun sebebi tamamen senedin mecburen oluşması için gerekli olan iki taraftır. Yani alacaklı ve borçlu olan iki taraf borç içinde olduğu için durum bundan ibarettir.

Senetlerde asıl diğer önemli olan beyanlar ve senedi senet yapan imzalardır. Bunların reddi ve iptali çok zor durumlardır. Bu sebeple senetler bütün şekil ve şartlara uygun şekilde yapılmalıdır. Bu iki tarafın da lehine olacak bir durumdur. Senette başka bir dikkat edilmesi gereken husus ise senedin üzerinde bulunan kefilin imzasıdır. Bu tamamen kefil olduğunun kanıtı niteliğindedir. Yani buradan çıkarıyoruz ki senet üzerinde bulunan bütün imzalar koşulsuz ve şartsız işleme alınan imzalar niteliğindedir.

Senetleri detaylı incelediğimiz zaman ve şekil ve şartlarına bakıldığında bazı durumlar Senet’in uygulanması için zorunlu durumdadır. Bunun en başında ise Seneti imzalanırken içerisinde bulunması gereken poliçe kelimesidir. Bu kelime senedin içinde yoksa senet kabul görmez. Ödeme yapılırken de şart olmadan her hangi bir seçeneğe bağlamadan ödeme yapılacağının kabul edilmesidir. Seneti ödeyecek ve ödenecek kişilerin senet üzerinde istenildiği gibi yazılması da diğer bir şart arasındadır. Ayrıca ödeme yapılacak yer alan ve tarih vade farkı gibi detaylarında yazılması şarttır. Son olarak tabi ki seneti senet yapan imzaların atılması da en büyük şarttır. Bilindiği gibi imza olmadığı sürece senetin hiçbir hukuki geçerliliği yoktur.

Özellikle ticari olarak kullanılmakta olan ve faaliyet süren senetler, her hangi kişisel bir borç ve alçak başka bir yerde de kullanılabilir. Borçlu olan taraf yani senedi ödemesi gereken taraf ödeyeceği tarihi senedin üzerinde belirtmesi gerekir, ve senedi için gerekli olan diğer bilgileri de doldurur. Tamamen bütün gerekli işlemler bittikten sonra ve imzalar atıldıktan sonra senet teslim edilir. Senedin karşılığını alacaklı olan da kontrolleri yaptıktan sonra ve vadesinin gününü beklemeye koyulur. Daha sonra ise vadesinin günü eğer geldiyse borcunu tahsil etmek için vadenin ödeneceği belirtilen yere gidip vadesini öder. Eğer borçlu kişi bu ödemeyi gerçekleştirmediyse alacaklı kişi hukuki olarak hakkını almak için işlem başlatabilir. Bu yüzdendir ki alacaklıların güvenlikleri ve teminatı için herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda senet ve içinde bulunması gereken işlemler yapılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası