Şahıs şirketi nasıl kurulur, gerekli evraklar nelerdir? Şahıs şirketinin avantajları nelerdir? Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar?

Bu yazımızda Şahıs şirketi nasıl kurulur? Şahıs şirketinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar? gibi soruların yanıtlarından söz edeceğiz.

0 347

ŞAHIS ŞİRKETİ NASIL KURULUR, ŞARTLARI NELERDİR? ŞAHIS ŞİRKETİNİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR? 2020 YILI ŞAHIS ŞİRKETİ KURMA MALİYETİ NE KADAR?

Şahıs şirketi nedir?

Şahıs şirketleri diğer şirket türlerine göre karmaşık ve prosedür gerektiren işlemlerden uzak, kolay ve basit şekilde kurulabilmesi bakımından Küçük ve Orta işletmelerin kurulması için en uygun ve Ülkemizde de en yaygın olarak kurulan şirket türüdür. 2 tür Şahıs Şirketi bulunup bunlar ortakların sorumluluğu açısından değişmekte ve sorumluluk esasına göre önem arz etmektedir. Kolektif Şirket ve Komandit Şirket olarak ayrılan şirket türlerinden; Ortakların her birinin şirket borçlarından tam ve sınırsız olarak sorumlu olduğu şirket türüne Kolektif Şirket denirken Ortakların bir kısmının sınırsız sorumlu olduğu bir kısmının ise işletmeye koymayı taahhüt ettiği sermeye tutarı ile sınırlı sorumlu olduğu şirket türüdür. Burada sınırsız sorumlu ortağa Komandite ortak, sınırlı sorumlu ortağa Komanditer ortak denilmektedir.

Şahıs Şirketi kurmak diğer şirket türlerine göre son derece kolay olsa da birtakım evraklar ve yapılması gereken işlerin olduğu unutulmamalıdır. Şirket kuruluşu açısından gerekli evrakları işyeri ortağı/ortakları hazırlayabilmekle beraber vekalet verdiği şirket muhasebecisi de şirket kuruluşu için gerekli evrakları hazırlayıp ilgili yerlere sunabilmektedir.

Şahıs şirketi Kurmak için gerekli evraklar nelerdir?

  • İşyeri mülkü kira ise Kira Sözleşmesi, Mülk kendinize ait ise mülke ait Tapu fotokopisi
  • İşyeri Ortağı/Ortaklarınına ait Kimlik belgesi fotokopisi
  • İşyeri Ortağı/Ortaklarınına ait vesikalık fotoğraf
  • Noter onaylı İmza Beyannamesi
  • İşyeri Ortağı/Ortaklarınına ait İkametgâh belgesi (E- devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir.)

Şirket kuruluşunda gerekli olan evraklardır.

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur. Yapılması gereken işlemler nelerdir?

Şirket sahibi/ortağı veya noter onaylı vekalet verdikleri şirket muhasebecisi yukarıda saydığımız Şahıs Şirketi için gerekli evrakları temin ettikten sonra Vergi Dairesine Şahıs şirketi kurmak üzere müracaat eder.  İlgili Vergi Dairesi müracaat ile işyeri adresinde Vergi yoklaması yaparak şirketi resmiyete kavuşturan Vergi Levhası alım işlemi ile şirket Vergisel anlamada kurulmuş olur.

Şirket e-fatura ve e- imza başvurusu Vergi Levhasının çıkarılmasından sonra yapılmaktadır.

Bu işlemler ile beraber aynı anda yürütülmesi gereken bir diğer işlem ise Şirketin ilgili olduğu Ticaret Odasına kayıt ettirilmesi iş yeri açma, çalıştırma ruhsatı temin edilmesidir.

Şirket işyerinde İşçi çalıştırılacaksa SGK’ya başvurarak önce işyeri için işyeri bildirgesi ile SGK’da tescil işlemini yapıp yine SGK’dan e-bildirge kullanıcı şifresi temin edilerek çalıştıracağı sigortalıların bildirimini bu şifre kullanılarak elektronik ortamda yapacaktır. İşveri sahibi/ortağının Bağ-Kur kaydı Vergi Dairesine yapılan başvuru neticesinde mükellefiyet kaydın başladığı tarih itibariyle gerçekleşmiş olacaktır.

Şahıs Şirketleri son olarak işyerine ait Kaşesinin basımıyla ticari olarak faaliyete başlamış olacaktır.

Şahıs şirketi kurmanın maliyeti ne kadar
Şahıs şirketi kurmanın maliyeti ne kadar

Şahıs şirketi açmak avantajları nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak diğer şirket türlerine göre kuruluş işlemlerinin kısa şirket kuruluşundaki giderlerinin az oluşu sebebiyle birçok avantaja sahiptir. Şahıs şirketi kurma avantajlarını maddeler halinde sıralayacak olursak;

Diğer şirket türlerine;

  • Aylık muhasebeci ücretlerinin düşük olması,
  • Yasal işyeri Defter tasdik ücretinin düşük olması
  • Tüm yetki ve sorumluluğun işyeri sahibinde olması (ortak mevcut ise her ortak tek başına karar verebilmektedir.
  • Çok kısa sürelerde kuruluyor olabilmesi (en geç 2-3 iş günü içerisinde faaliyete geçebilmektedir.)
  • İşyeri kapatma işlemlerinin 1 günde tamamlanabilmesi (vergi kaydı sonlanması ile beraber şirket faaliyetine son vermiş olur.)
  • Küçük işletmeler için Gelire göre vergilendirmeye tabi olması (İşyeri hacmi ve geliri arttıkça avantaj, dezavantaja dönüşebilmektedir. )

Şahıs şirketi dezavantajları nelerdir?

Şahıs şirketi avantajlarında belirtiğimiz üzere Gelire göre vergilendirme avantajı İş hacmi ile alakalı olarak avantaj veya dezavantaja dönüşebilmektedir. Şöyle ki Şahıs Şirketleri gelirine göre vergi ödemektedir. Geliriniz arttıkça vergi diliminiz değişmekte ve yüzde 15 ile 40 arasında bir oran üzerinden vergilendirilmiş olursunuz ancak örneğin bir Limited şirket olmuş olsanız vergi oranı sabit olacak ve 2020 yılı için yüzde 22 oran üzerinden vergilendirilmiş olacaksınız hal böyle olunca şahıs şirketi vergisel boyutta gelire göre avantajlı veya dezavantajlı olabiliyor.

2020 yılı için Gelir Vergisi Dilimi

22.000 TL’ye kadar 15%
49.000 TL’nin 22.000 TL’si için 3.300 TL, fazlası 20%
120.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL, (ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL), fazlası 27%
600.000 TL’nin 120.000 TL’si için 27.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’nin 180.000 TL’si için 44.070 TL), fazlası 35%
600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 195.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000TL’si için 191.070 TL), fazlası 40%

 

   Şahıs Şirketi Kuruluşu İçin Gerekli Belgeler Ve Ortalama Maliyetleri aşağıdaki gibidir ; 

  • Noterden onaylı imza beyannamesi (tek nüsha ücreti) 100 TL
  • Noter onaylı Muhasebe Vekalet ücreti ; 150 TL
  • Şirket Kuruluş ve E-Defter Başvuru Bedeli- 200 – 250 TL
  • Vergi Dairesi Damga Vergileri ; 40 – 60

2020 yılında şahıs şirketinin kuruluş aşamasındaki toplam maliyeti yaklaşık 490 – 560 TL arasındadır.  

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası