Koruyucu aile nedir, başvuru şartları nelerdir. Devlet destekleri nedir ve 2020 yılı koruyucu aile ücreti ne kadar?

Bu makalemizde Koruyucu aile kavramını kimlerin koruyucu aile olabileceği koruyucu ailelere sağlanan Devlet desteğin ne ve ne kadar olduğundan bahsedilecektir.

0 534

KORUYUCU AİLE NEDİR. KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI NELERDİR. KİMLER NASIL KORUYUCU AİLE OLUR. AİLELERE DEVLET DESTEĞİ NELERDİR. 2020 YILI KORUYUCU AİLE ÜCRETİ NE KADAR? 

KORUYUCU AİLE NEDİR?

Herhangi bir nedenden ötürü kendi öz ailelerinden yoksun kalmış Devlet yetiştirme yurdundaki çocukların, hak ettikleri sevgi dolu aile ortamına kavuşmalarına vesile olan ve onları aileleri yapan kişilere koruyucu aile denilmektedir.

Devlet, Koruyucu aile programı ile çocukların yetişmesinde Devlet ile sorumluğu paylaşan ailelere yardımcı olmak adına destek sağlamaktadır. Bu destek çocuğun yeni ailesinde, aile ortamında bakımının ve eğitiminin sağlanması adına, çocukların yetişmesinde yalnız bırakılmamak adına bir tür yardım niteliği taşımaktadır.

Peki akla gelen ilk soru herkes koruyucu aile olabilir mi? Tabi ki de herkes koruyucu aile olamaz koruyucu aile olmak için bir takım şartların sağlanması gerekmektedir. Çok ciddiyet ve sorumluluk gerektirmektedir.

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Koruyucu aile olmak üzere mevzuatta bir takım şartlar belirtilmiş olsa da en önemlisi Koruyucu ailenin çocuğun yetişmesinde, şefkatli, hoşgörülü ve sabırlı olarak çocuğun sevgi dolu, bir yaşam sürmesi adına gerçek bir aile gerçek bir ebeveyn olup olamayacağı kriteri olmaktadır.  Diğer mevzuatsal şartlar ise;

  • T.C. Vatandaşı olmak,
  • Türkiye sınırları içerisinde ikamet etmek,
  • En az 25 en fazla 65 yaşında olmak,
  • En düşük ilkokul mezunu olmak,
  • Düzenli ve mevzuatta yer alan asgari gelir düzeyine sahip olmak,
  • Çocuğun öz ailesi olmamak,

Başvuruda; Kişilerin Evli yada bekâr olması, Çocuklarının olup olmadığının bir hükmü yoktur. Ancak kişinin Evli oluşu başvuruda çiftin birlikte müracaatını gerektirmektedir.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Başvuru yaşadığı şehirdeki  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne şahsen yapılmaktadır. Başvuru ile birlikte birtakım evraklar istenilmektedir bu evraklar nelerdir.

   BAŞVURU İLE BİRLİKTE TALEP EDİLEN EVRAKLAR

  • Başvuru sahibine ait Kimlik belgesi/belgeleri
  • Vesikalık Fotoğraf
  • Onaylı diploma örneği
  • Aylık veya yıllık olarak kişiye ait Gelir miktarını belgeleyen evrak
  • Adli Sicil belgesi
  • Sertifika veya belgeler (Koruyucu aile olabilmek adına eğitim alınmış ise bu eğitime ilişkin)
  • Sağlık raporu
  • Kurum tarafından başvuran kişileri tanımaya yönelik diğer belgeler de talep edilebilir.

KORUYUCU AİLELER İÇİN DEVLET DESTEĞİ NEDİR?

Devlet, koruyucu aileler vasıtasıyla aile ortamı sağladığı çocuklar için ailelere maddi yardımda bulunur. Bu yardım aylık olarak Koruyucu ailelere çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması adına ödenir. Bakılacak çocuk özürlü ise bu yardım iki katına kadar arttırılarak ödenir.

Ayrıca aylık ödenen bakım ücreti aşağıdaki bahsedilen durumlarda çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması üzerine iki katına kadar arttırılarak ödenir. Peki bu haller nelerdir.

  • Çocuğun okul eğitimi ve masrafları için aileye her öğrenim dönemi başında bir defa olmak üzere bakım ücretini iki katı olarak öder.
  • Çocuğun Giyim masrafları için ise ailelere yılda iki sefer Şubat ve Ağustos aylarında bakım ücretini iki katı olarak öder.

ÇOCUĞUN KORUYUCU AİLEYE TESLİM EDİLMESİ

Başvuru belgelerinde yer alan evraklar ile koruyucu aile olmak üzere sahip olunması gereken diğer kişisel vasıflar gibi gerek fiziki gerekse diğer manevi olması gereken unsurların incelenmesine müteakip koruyucu aile olmaya uygun görülen ailelere iki saatten başlamak kaydıyla çocuk, aile ile vakit geçirmesi ve iki tarafında duruma adaptasyonunu sağlamak adına düzenli olarak teslim edilir. Bu süre iki aya kadar uzatılabilir. Süre sonunda çocuğun ve ailenin birbirine uyumu tamamlanır ve diğer tüm şartlarında oluştuğunun anlaşılması ile aile ile sözleşme imzalanarak çocuk aileye teslim edilir.

Çocuğun menfaatine olmak kaydıyla devlet aile tarafından çocuğu zararı dokunan herhangi bir durum meydana gelirse, çocuk geri alınır. Burada unutmamak gerekir ki Devlet Koruyucu aile programında devamlı denetim ve gözetim altında çocuğun menfaatini üstün tutarak işlem yapmaktadır.

KORUYUCU AİLE ÖDENEN AYLIK ÜCRET MİKTARI NE KADAR?

Devlet tarafından Koruyucu ailelere ödenen ücret her yıl belirlenen en yüksek devlet memur aylık göstergesinin (10270) memur maaş katsayısı ile çarpımı ile elde edilmektedir. Tabi bu rakam çocuğun yaşı ve durumu ile alakalı olarak öncesinde tespit edilen oranlar   (%50’si, %75’i, %80’i, %85’i ve %90’ı) dikkate alınarak aylık olarak ailelere ödenmektedir.

 

Koruyucu aile aylık ücreti Memur aylığına yıllık yapılan zam ile birlikte değişmekte ve her yıl güncellenmektedir. 2021 yılı memur aylık zam miktarı netlik kazanması ile aylık ücretler revize edilecek olup 2020 yılı için hesap edilmiş hali aşağıda tabloda yer almaktadır.

Koruyucu Aile 2020 yılı aylık ödeme Miktarları
Yaş ve Okul Durumu Oranlar % Aylık Bakım Ücreti Gösterge Aylık Harçlık Aylık Bakım + Harçlık
0-3 Yaş 50 750,02
4-5 Yaş 75 1125,03
6-14 Yaş (1-4 ve 5-8 sınıflar) 80 1200,04 600 87,64 1287,67
900 131,49 1331,49
15-18 Yaş (Lise ve dengi) 85 1275,04 1200 175,27 1450,31
19 + Yaş (Yüksek Öğrenim) 90 1350,04 2000 292,12 1642,16

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası