Repo Nasıl Yapılır?

0 318

21.YY’da kullanılan birçok bankacılık işlemi bulunmaktadır. Yatırımcılar bu işlemler ile alım-satım yapmakta ve arada oluşan farklılıklardan kâr elde etmektedir. Repo da bankalar aracılığı ile yapılan bir alım-satım işlemi olarak adlandırılmaktadır.

Diğer al-sat işlemlerinden farklı olarak repoda söz konusu olan menkul kıymetlerin satılması sırasında, satıcı tarafından geri alınma taahhüdü verilmektedir. Bu işlemin de yapılabilmesi için alıcı ya da sayıcının bireysel ya da kurumsal olmaları arasında bir fark bulunmamaktadır. Geri satın alma sözleşmesi adıyla da bilinen repo, satıcı belirlenen tarihte ve belirlenen fiyatta ürünü geri almayı garanti eder. Uzmanlarca repo işlemlerinin kazançlı bir yatırım olduğu da söylenmektedir.

Daha fazla mesaj

Repo işlemleri ülkemizde bankalar aracılığı ile yapılmaktadır. Repo yapmak için öncelikle bir bankaya ihtiyacınız var. Tercih ettiğiniz banka, elinde bulundurduğu bonoları temin aracı olarak gösterir ve müşterilerin talebi doğrultusunda ihtiyaçlarını karşılar.

Bu bonolar, TC Merkez Bankası’nda ya da takas bank hesaplarında süreli ya da süresiz olarak kalabilmektedir. Ayrıca banka, repo yapmak isteyen müşterilerine bu yatırıma karşılık olarak bir makbuz verir. Repoyu bozdurma zamanı geldiğinde ise anlaşılan oranda kâr payı geri verilir. Kısa vadeli repo işleyişi genel olarak bu şekilde yapılmaktadır.

Ayrıca belirtilen özel bir tüyo daha bulunmaktadır. Repodaki en kazançlı zamanların, enflasyonun yüksek olduğu zamanlar olduğu söylenmektedir. Bu anlamda repo, kazançlı yatırım araçlarından biridir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası